Last post

2012 har fått sitt slut och därmed också mitt bloggande om utlandsstudier. Jag har haft en FANTASTISK termin i USA och kommer minnas det med glädje resten av mitt liv. Det är det största jag har gjort och fick chansen att göra det igen så skulle jag inte tveka en sekund!

Såhär i efterhand så hade jag önskat att jag kunde hålla samma "ambitiösa" nivå på bloggen med mer bilder, uppdateringar och översättning till engelska för alla inägg, men livet i USA kom helt enkelt i mellan. Lätt att vara efterklok, men jag hoppas att bloggen åtminstånde har varit tillräckligt intressant att läsa och att jag inte har gjort er för besvikna!

Till alla ni som går i tankarna om att plugga utomlands, sluta tänka och börja agera! Jag precis som alla andra jag har frågat säger alla samma sak - Plugga utomlands, det är värt det! Självklart finns det risk att det är en jobbigt process att få det att bli verklighet och att det kanske inte riktigt blir exakt som du har tänkt dig, men det blir ändå helt fantastiskt i slutet, det lovar jag.

Tänkte hålla det här sista inlägget kort så kommer att avrunda här. Ett tack är i sin ordning till er som har följt mig de här sex månaderna och tack till Karlstad Universitet för möjligheten att studera utomlands OCH blogga om det för eran räkning. Jag hoppas att ni som har läst bloggen har fått ut i allafall något vettigt av det och att ni förhoppningsvis själva har fått inspiration till att göra något utöver det vanliga!

Hoppas ni har ett bra 2013 och vem vet, vi kanske ses igen?

Tack och hej!

/Emma Nilsson

If You Want to Study Abroad - Studierna och upplevelsen

Studierna
  • Dina kurser. Känn efter de första två veckorna om kurserna du har valt funkar för dig. Vill du byta/hoppa av ska det oftast göras under de två första veckorna för att du ska kunna byta till en ny kurs.

  • Ta kontakt med dina klasskompisar. Här gäller det att va öppen och lite osvenskt, annars kommer det att ara dötrist att plugga. Var öppen och prata med folk, du kommer inte att ångra dig eller göra bort dig, snarare tvärt om!

  • Skapa en "relation" med dina professorer. Ett smart drag efter första lektionen eller första veckan är att prata med alla dina professorer. Förklara att du är utbytestudent och att du kanske ibland kommer ställa lite udda frågorsom kanske annars känns självklara. De kommer med största sannolikhet uppskatta att du visar framfötterna och det kanske till och med kan boosta dina studier och betyg i slutändan.

  • Våga ta plats. Bara för att du kommer från ett annat land, att engelska inte är ditt förstaspråk, att du inte känner någon och allt är nytt och ovant är inte det en anledning till att vara en tyst åskådare i lektionssalen. Prata, diskutera och ställ frågor, kan garantera att du kommer att lära dubbelt så mycket än vad du annars skulle göra.

  • Utforska möjligheter. Oavsätt om du stanna för en termin, ett år eller på obestämd tid, undersök vika möjligheter som finns. Finns det extrajobb, praktik eller kurser du vill läsa? Finns det några studentföreningar du vill gå med eller sporter och aktiviteter du vill delta i? Utländska universitet har ofta mängder av intressanta saker du kan göra utöver dina planerade studier, så passa på att testa olika saker!

Upplevelsen
  • Res och upplev. Kan inte understryka det här tydligt nog - Så fort du får chansen, åk ut och res och upplev saker. Ta med dig dina nya vänner till olika nya platser, nära som långt bort! Det kan vara allt från en klubb/bar ni inte har testat till en storstad ni vill se och uppleva. Tråkigt nog så går tiden väldigt fort och innan du inser det så är dina utbytesstudier över. Det är der här du ska minnas när du är 90 år och ser tilbaka på ditt liv, så passa på att uppleva så mycket som möjligt!

  • Upplev kulturen. Försök att uppleva så mycket av kulturen som möjligt där du studerar. Vad är annorlunda från Sverige? Kulturutbyten är något av de viktigaste upplevelserna du kommer ha så var inte rädd för att testa nya och annorlunda saker!

  • Vänner för livet. Det här är lagom klyschigt men enligt mig det bästa av allt! Om du är öppen för nya vänner och bekantskaper öppnar sig helt ny värld för dig med nya möjligheter och upplevelser.

If You Want to Study Abroad - Resan

Resan
  • Pass, visum och andra viktiga dokument. Se till att du har alla viktiga dokument som du behöver organiserade i en mapp innan du åker. Kolla upp med Internationella kontoret, Amerikanska ambassaden osv. vilka dokument du behöver. Var ute i GOD TID när du ansöker om ditt visum, då det kan ta lite tid att få det klart.

  • Packning. Vakumpackning i påsar räddade seriöst mitt liv, fick säkert med minst dubbelt så mycket saker än vad jag annars hade fått. Fruktasvärt smidigt och smart! Finns att köpa billigt på t.ex. Jula och även vissa välsorterade mataffärer.

  • Ta en sak i taget. Rser du själv så kan det kännas lite stressigt och överväldigande. Ta en sak i taget och försök att fokusera på nuet när du reser/flyger och ta det som det kommer, det lättar lite på stressen.

  • Res bekvämt. Ta med böcker att läsa, bra musik att lyssna på, whatever floats your boat. Bekväma skor kan också va en bra idé, samma med värktabletter och tuggummi för att slippa tryck i öronen när du flyger.

  • Ta med valuta. Se till ha lite valuta från landet du reser till ifall du skulle behöva det för att till ex. använda en telefonkiosk osv. Det är även alltid bra att ha lite kontanter mig sig ifall ditt bankkort inte skulle fungera.

  • Skaffa ett bankomatkort/konto som är anpassat för utlandet. Ibland tar vissa banker ut utgifter när du tar ut utomlands. Jag skaffade ICAbanken(student) och behövde inte betala några svenska avgifter när jag använde bankkortet i USA.

  • Var ute i god tid. Skjut inte upp all du behöver till precis innan du ska åka, det blir med största garanti jättejobbigt då. Försök att dela upp allt som behöver göras på flera veckor istället så blir det inte lika jobbigt.