If You Want to Study Abroad - Ansökningsprocessen

Nu har jag varit hemma i Sverige i lite över en vecka. Tänkte därför att det vore lämpligt att ge lite tips nu när jag har hunnit att reflektera lite över min upplevelse som utbytesstudent, från asökningsprocessen till själva utbytesstudierna.

Ansökningsprocessen
  • Var ute i god tid. Kontakta Interntionella kontoret på Karlstad Universitet i god tid för att få information om vilka alternativ som finns, deadlines etc. Om det är många som vill studera utomlands på samma gång så kan du behöva skriva ett ansökningsbrev för att bli nominerad till att studera utomlands. Om så är fallet, håll brevet kort, personligt och motivera tydligt varför just du ska studera utomlands.

  • Research. Ta reda på vilka alternativ som passar dig. Vad är du ute efter med dina utbytestudier?

  • Våga fråga. Ta kontakt med andra studenter som har studerat utomlands tidigare. Våga frågan om tips och råd. Känner du ingen som har studerat utomlands tidigare kan Internationella kontoret säkert hjälpa dig att hitta någon att prata med.

  • Prioritera. Skriv ner vilka faktorer som är viktiga för dig när du ska välja vart du ska studera utomlands. Ansöker du t.ex. genom ISEP så finns det över 100 olika universitet i hela världen att välja mellani hela världen och du måste börja din sålningsprocess någonstans.

  • Motivera. När du väl har valt vilket/vilka universitet du är intresserad av att studera vid måste du med största sannolikhet motivera i ett kort brev varför JUST DU ska få studera vid deras universitet. Håll brevet kort, personligt och använd INTE samma brev till alla dina ansökningar, då det många gånger är samma personer som läser dina brev som hanterar placeringsprocessen.

  • Ha alla dina dokument i ordning. Det här är JÄTTEVIKTIGT. Under ansökningsprocessen kommer behöva giltigt pass, ansökningsdokument och andra viktiga dokument för att kunna skicka in din ansökan. Var noga med att ha allt detta i ordning, gärna i god tid innan, för att undvika komplikationer!

  • Om du blir antagen. Fira! Även om ansökningsprocessen var jättejobbig/stressig och vad som komma skall känns jätteläskigt, glöm inte bort att fira, du har blivit antagen!

Nästa steg är alla förberedelser som krävs inför din resa. Läs nästa inlägg!

Best Christmas Present Ever?

 
Köpte den här Spidermandräkten till min brorson i julklapp eftersom han är galen i allt som är Spiderman. Ligger nog ganska högt i kurs hos honom nu, han sprang tydligen runt i den hela kvällen och skrek "Muskler, stark!" när de kom hem efter julaftonsfirande. Är man världens bästa faster så är man?

5ever

 
 



Trött och sliten tjej på flygplatsen innan avresa. "Flummet" 5ever i kommentarfältet kommer från den här Youtube videon som jag säkert har sett 50 gånger de senaste två veckorna. Bered er på att få era liv förändrade!




Merry Christmas

Har varit en seg jul! Är fortfarande sinnessjukt trött hela tiden och min dygnsrytm är fortfarande helt off. Har vaknat kl.5-6 varje morgon sen jag kom hem.

Julafton blev en lugn historia med massa god mat och mys. Min brorson, snart 3 år gammal, blev överlycklig över sin Spiderman suit som jag köpte till honom i USA. Tyvärr har jag ingen bild då min mobil har bestämt att inte längre ta emot MMS, dags att köpa ny känner jag! Fick själv några fina klappar som t.ex. presentkort på IKEA och en inredningsaffär här i Filipstad, väldigt användbart när jag väl har flyttat till nya lägenheten!

Gick aldrig ut igår så ska träffa "gamla gänget" ikväll istället över lite alkoholintag och middag på Ceasar's här i Filipstad, ska bli kul att träffa alla igen.

Sista dagarna på året och Nyår kommer att spenderas i Karlstad så håller just nu på att packa i ordning allt som ska med. Åker imorgon med Sandra, nästan så att jag inte kan hålla mig borta från Karlstad?

Back in Sweden

Efter en över 20 timmar lång flygresa så kom jag tillslut hem till Sverige i torsdags. Det var riktigt ovant att se snö kan jag lova och även om det bara var -5 grader så frös jag.

Har inte gjort jättemycket sen jag kommit hem, mest sovit och varit seg pga. jetlagen. Har inte riktigt återhämtat mig än från att vara vaken i 33 timmar i streck, är fortfarande trött men börja känna mig lite mer som människa nu ändå.

Igår åkte jag med brorsan till Karlstad, träffade lite vänner och på kvällen åkte jag hem till Valerija och Tobias och åt middag. Åkte hem i förmiddags från Karlstad med Sandra. Känns så ovant men härligt att träffa alla igen efter 4 månader!

Idag har jag inte gjort mycket mer än att umgås med Sandra, klä julgranen och slå in de sista julklapparna. Imorgon blir nog den lugnaste Julafton någonsin då bara jag, mamma och pappa firar tillsammans. Ganska skönt ändå, är fortfarande så himla trött att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Blandar svenska och engelska hej vilt också, inte lätt ibland!

Saknar redan många av de vänner jag träffade i USA, känns jätteovant att inte träffa dem eller prata med dem varje dag. Grät till och med lite på flygplatsen när jag sa hej då till Margaryta och hennes pojkvän Tyler och när planet lyfte från Charleston. Konstig känsla det där med att bara ta sitt pick och pack och lämna något som har vart ens liv i 4 månader. I'm going to miss you America!


All Good Things Come to an End

Har packat ihop ungefär halva rummet nu. Lämnat tillbaka alla böcker, avslutat mitt amerikanska bankkonto, gett bort allt jag inte ska ta med mig hem till utbytesstudenterna som kommer till Marshall nästa termin.

Var på V Club igår för en sista kväll ute med alla underbara människor jag har träffat i de kurserna jag har haft. Hade en grym kväll med Ola, Margaryta, Morgan, David och Kaitlynn, kommer verkligen sakna dem!

Imorse sa vi hej då till Isabelle(från Frankrike) så nu är det bara jag och grabbarna kvar. Vi alla åker imorgon och måste checka ut från våra rum senast kl.12, sen är det över. Får skjuts av Margaryta och hennes pojkvän till Charlestons flygplats, men innan det så ska vi käka mat på Pies and Pints är det tänkt.

Ikväll blir det en sista kväll med grabbarna, kommer antagligen gå till Jake's och ta det lugnt eftersom vi alla har en lång dag framför oss imorgon.

Nu ska jag fortsätta packa och tvätta, men ska försöka hinna med åtminstone ett sista inlägg på amerikansk mark imorgon innan jag lämnar USA.

Check it out

Kolla min fina check på 187 dollar(1200 kr) från Marshall University's Annual Holiday Design Contest, ibland är tredje plats inte så illa ändå? Tack Marshall University!
 

Finals are over!

Nu är kortfilmen i Advanced Digital Media inlämnad och finals är officiellt över! För den som är nyfiken så kan ni se min grupps kortfilm The Calling här.
 
För övrigt så verkligen öser regnet ner här i Huntington idag, så finns inte många ursäkter från att packa så det är väl bara att köra igång. Hej så länge!

Two out of Three

Har haft en riktigt stressig vecka, men nu är två av tre finals avklarade! Onsdag till torsdag var jag vaken 32 timmar för att få klart allt till Graphic Design II. Efter allt jobb och slit med den här kursen så fick jag till slut A, så glad! Väntar fortfarande på betyg för Advertising Layout/Design och på måndag har jag min sista final i Advanced Digital Media. Ska til datalabben ikväll och göra klart kortfilmen som ska lämnas in imorgon, lägger upp lite bilder på allt jag gjort i Graphic Design II då!

No Joke

Sitting in the computer lab at 2 in the morning as usual. Have been a rough two days, aside the fact that it's finals and all. Everything has to be finished to be handed in on Thursday for Graphic Design II and Advertising Layout/Design. In the middle of all this my USB-drive decided to crash and corrupt half of my files, wich set me back with my work for finals without about 2-3 days. So yesterday I had pull an all nighter to save as much as possible and looks like I have to to the same tonight to make ends meet before the deadline.

People keep asking me "What's the first thing you will do whenyou go back to Sweden?". One word, sleep!

Macklemore & Ryan Lewis - Thrift Shop ft. Wanz



Bara för att jag och Zara lyssnade på den här låten varje under Thanksgiving break så kan jag inte sluta sjunga på den. Varför? Jag har ingen aning!

A Night Out

Igår körde hela gänget en helkväll med middag och hela köret. Vi åt middag på Hibatchi, där man sitter runt ett stekbord där en kock steker och serverar all mat vid bordet. Åt kycklingwook med ris och soppa, hur gott som helst! Efter det gick vi till vinbaren Sip, kanske enda stället i hela Huntington som faktiskt påminner mig om svenska uteställen. Efter det fortsatte vi till en liten bar som heter Jake's för att sen gå en sväng till en klubb som heter Pulse. Det blev en lång men rolig kväll som kanske blir en av de sista som vi alla faktiskt kan ses tillsammans innan vi åker, så vi försökte göra det mesta utav det! Tog inte med mig någon kamera, men några av de andra tog bilder och video så kommer lägga upp det så fort jag kan.

Nu till veckan är det Finals week och kommer inte ha tid till mycket annat än att plugga, ska bli skönt nästa helg när det värsta av finals är över!

Wait for it...

My 8 o'clock was cancelled for the second times this week today, so right now I'm sitting in the lab trying to work with my stuff without getting distracted. Not going too well, right now I'm spending more time on www.pinterest.com than doing what I'm actually supposed to do...

I won!

För ca. två månander sen så skickade jag in mina bidrag till tävlingen "Marshall University's annual holiday design contest". Tävlingen går ut på att Art-studenter kan skicka in tre olika bidrag - julkort, digitalt julkort och plate(tallrik). För de flersta Art-studenterna så är det obligatoriskt att göra så som jag gjorde och skicka in tre olika bidrag, en för varje kategori. Vinnarna(1a-3e plats) vinner mellan 100-700 dollar.

Igår fick vi reda på vilka som hade vunnit och jag lyckades vinna tredjepris för både det digitala julkortet(tillsammans med min grupp) och för platen. Blev så himla glad! Vann sammanlagt ca. 200 dollar, inte helt fel!

Här är det digitala julkortet/julvideon som vi kom på 3:e plats med. Fick självklart motvilligt ställa upp och va med i video haha





Min plate-design. Det är endast trycket, men det svarta ska vara vitt som är etsat på grönt glas(det vita).

Contrast