If You Want to Study Abroad - Ansökningsprocessen

Nu har jag varit hemma i Sverige i lite över en vecka. Tänkte därför att det vore lämpligt att ge lite tips nu när jag har hunnit att reflektera lite över min upplevelse som utbytesstudent, från asökningsprocessen till själva utbytesstudierna.

Ansökningsprocessen
  • Var ute i god tid. Kontakta Interntionella kontoret på Karlstad Universitet i god tid för att få information om vilka alternativ som finns, deadlines etc. Om det är många som vill studera utomlands på samma gång så kan du behöva skriva ett ansökningsbrev för att bli nominerad till att studera utomlands. Om så är fallet, håll brevet kort, personligt och motivera tydligt varför just du ska studera utomlands.

  • Research. Ta reda på vilka alternativ som passar dig. Vad är du ute efter med dina utbytestudier?

  • Våga fråga. Ta kontakt med andra studenter som har studerat utomlands tidigare. Våga frågan om tips och råd. Känner du ingen som har studerat utomlands tidigare kan Internationella kontoret säkert hjälpa dig att hitta någon att prata med.

  • Prioritera. Skriv ner vilka faktorer som är viktiga för dig när du ska välja vart du ska studera utomlands. Ansöker du t.ex. genom ISEP så finns det över 100 olika universitet i hela världen att välja mellani hela världen och du måste börja din sålningsprocess någonstans.

  • Motivera. När du väl har valt vilket/vilka universitet du är intresserad av att studera vid måste du med största sannolikhet motivera i ett kort brev varför JUST DU ska få studera vid deras universitet. Håll brevet kort, personligt och använd INTE samma brev till alla dina ansökningar, då det många gånger är samma personer som läser dina brev som hanterar placeringsprocessen.

  • Ha alla dina dokument i ordning. Det här är JÄTTEVIKTIGT. Under ansökningsprocessen kommer behöva giltigt pass, ansökningsdokument och andra viktiga dokument för att kunna skicka in din ansökan. Var noga med att ha allt detta i ordning, gärna i god tid innan, för att undvika komplikationer!

  • Om du blir antagen. Fira! Även om ansökningsprocessen var jättejobbig/stressig och vad som komma skall känns jätteläskigt, glöm inte bort att fira, du har blivit antagen!

Nästa steg är alla förberedelser som krävs inför din resa. Läs nästa inlägg!

Kommentera inlägget här :