Kostnader för utlandsstudier via ISEP

Här kommer lite kostnader som jag har haft/kommer att ha i samband med mina utlandsstudier via ISEP. Vilka kostnader och priser som gäller kan variera beroende på vilket universitet du söker till, samt beroende på vad dollar ligger i. Alla kostnader i det här inlägget har räknats ut utifrån att 1 dollar = 7 kr.

Pass kostnader

Nytt pass:
350 kr.
Tar ca. 1 vecka att få från den dagen du har gjort ditt nya pass. Du behöver endast ett nytt pass om ditt nuvarande inte gäller i minst 6 månader efter att du kommer att komma hem ifrån dina planerade utlandsstudier.

Tips! När du hämtar ut ditt pass, be dom att skriva ut två papperskopior i färg av ditt pass med Polisens stämpel och underskrift, så slipper du ordna en egen kopia av ditt pass när du ska skicka in dina universitetsansökningar till ISEP!

Kostnader ISEP

TOEFL-test:
ca. 1200 kr.
Det är ca. 50% av de over 100 universitet som finns att välja mellan vid utlandsstudier via ISEP som kräver det här språktestet. För mer information om testet och datum/plaster testet hålls, besök http://www.ets.org/toefl/

Tips! Gör en topplista med de universitet som du är intresserad av att studera vid som INTE kräver att du gör TOEFL-testet. Sen gör du en likadan lista med de universitet som KRÄVER att du gör språktestet. Jämför univeriteten mot varandra, behöver du göra testet? Generellt sett kan det vara svårare att komma in på de universitet som kräver att du gör testet.Jag valde att endast söka till universitet som inte krävde testet och jag kom in på mitt förstahandsval(av 7 valda universitet). Kan du i allafall spara lite pengar på!

ISEP Ansökningsavgift: ca. 2500 kr.
Betalas I samband med att du ska lämna in dina universitetsansökningar till ISEP.

ISEP hälsoförsäkring: ca. 1700 kr.
Betalas när du har blivit placerad vid ditt universitet.

Viktigt att tänka på: ISEP:s hälsoförsäkring måste betalas för att du ska kunna få ditt SEVIS-number. SEVIS-number måste du ha för att kunna börja ansöka om Visum vid Amerikanska ambassaden!

Kostnader utländskt universitet

Bostad/mat/terminsavgift:
ca. 27 000 kr.
Täcker alla bostad- och matkostnader(meal plan) och betalas innan du reser.

Bra att veta: På ditt utländska universitet så kommer du att få en så kallad meal plan. Det innebär att du får ett kort som är laddat med ett visst antal måltider varje vecka. Det här kortet kan du använda på alla matställen på universitetet, Campus och ibland även utanför universitet. Hur många mål mat/vecka som ingår i din meal plan informerar ISEP och universitetet dig om.

Pickup-service:
ca.200-700 kr.
Avgiften är oftast baserad på hur långt från universitet  flygplatsen, busstationen eller tågstationen ligger som du vill bli upphämtad vid. Det finns även vissa universitet som inte erbjuder pickup-service för sina studenter.

Viktigt att tänka på: Erbjuder ditt universitet pickup service så finns det ofta en deadline för när du kan senast ansöka om pickup service. Har du inte den här informationen I dina papper som du har fått från universitetet så kan det va en bra idé att kontaka universitetet om det så fort som möjligt.

Housing deposit: ca 500-1000 kr.
Det här är olika från universitet till universitet. Vissa universitet kräver inte ens att man ska betala handpenning för sitt rum/sin bostad. Handpenningen betalas tillbaka i när du flyttar ut ur din bostad efter avslutad termin.

Kurslitteratur: Kan variera mellan ungefär 2000-3500 kr/termin.
Det finns oftast möjligheter, precis som här i Sverige, att köpa billigare begagnad kurslitteratur. Universitetet vill dock oftast att man använder sig av ny och uppdaterad kurslitteratur. Kurslitteraturen finns också oftast att köpa på universitetet.

Kostnader Visum

Visumavgift: ca. 1200 kr.
Betalas efter att du har fyllt i alla blanketter, skrivit under din ansökan och bokat din intervjutid på ambassaden i Stockholm på Amerikanska ambassadens hemsida. För aktuella visumavgifter, gå in på http://sweden.usembassy.gov/consulate/book9.html.

SEVIS-avgift: 1300 kr.
Betalas vid din bank, helst så fort som möjligt, efter att du har genomfört din ansökan och bokat din intervjutid på ambassaden i Stockholm på Amerikanska ambassadens hemsida. För aktuella priser, gå in på http://www.ice.gov/sevis/i901/ och leta reda på "SEVIS I-901 J-1 visa applicants (full payment)" i listan längre ner på sidan(den avgift utbytestudenter ska betala).

Viktigt att tänka på: SEVIS-avigften MÅSTE vara betald innan ditt besök på Amerikanska ambassaden i Stockholm. Var noga med att kvittot för din betalda SEVIS-avgift stämplas av banken när du har betalat, annars accepterar inte Amerikanska Ambassaden ditt kvitto!

Flygbiljett


Tur och retur USA: ca. 6000-11000 kr

Enkelbiljett: ca.9000-11000 kr

Pris för flygbiljetter beror helt på när, var och hur du köper din flygbiljett. Jag rekommenderar att du använder http://www.flygresor.se/ för att jämföra olika priser, flygbiljetter och flygbolag om du planerar att köpa dina biljetter online.

Viktigt att tänka på: Se till att ha koll på vilka regler som gäller för packning. Hur stor får resväska vara? Hur mycket får den väga? Vad får du ta med/inte ta med?

Hur ska jag kunna finansiera mina utlandsstudier?

Jag är säker på att många av er funderar på hur jag, eller ni, ska kunna finasiera utlandsstudier. Svaret är kort och enkelt - CSN. Jag kommer att lägga upp mer detaljer om CSN-lån vid utlandsstudier i ett separat inlägg senare.

Hej så länge!

/Emma

Taggar: ISEP, Utlandsstudier;

Kommentera inlägget här :