Utlandsstudier via ISEP

Nominering
Innan du kan ansöka om utlandsstudier så måste du bli nominerad först. Det gör du genom att skriva ett kort personligt brev(på engelska) där du berättar om dig själv och motiverar varför du vill studera utomlands. Brevet lämnas in till Internationella kontoret på Karlstad Universitet.

Deadline för det personliga brevet varierar beroende på när du planerar att du vill åka utomlands. Planerar du att åka på hösten så ligger deadlinen i november.

Ansökan
Blir du nominerad till att studera utomlands så är det dags att börja fylla i formulär och välja vilka universitet du är intresserad av att studera vid. Du ska även välja ut kurser som du är intresserad av att läsa vid varje universitet, samt skriva ett personligt brev till varje universitet där du motiverar varför du vill studera vid deras universitet.

Ansökningsavgift: I samband med din ansökan ska en ansökningsavgift betalas till ISEP.

TOEFL-test: Vissa universitet kräver även att du måste göra ett språktest för att kunna ansöka till deras universitet. TOEFL-test hålls vid några få tillfällen på hösten och våren på ett fåtal platser i Sverige(och Norge). Även här är det en avgift för att få göra testet.

Placering
ISEP går igenom din ansökan och efter ca.4-8 veckor så får du besked om vilken universitet du har blivit placerad vid. OBS! Placering är inte samma sak som antagning, då det är ISEP som sköter din placering och inte universitetet du placeras vid. Det är ungefär 90% chans att du blir antagen till det universitet som du har placerats vid. För mer information om ISEP, besök ISEP:s hemsida.

Antagning
När universitet har godkänt din placering så får du ett antagningsbrev från universitet som bekräftar din antagning. Här får du även ytterligare information från universitet om t.ex. hur du gör för att söka kurser, pickup service osv.

Kurser
När du har blivit antagen till ett universitet så kan det vara bra att börja bestämma vilka kurser du är intresserad av att läsa, då de flesta universitet använder ett helt annat system när det gäller kurser än vad vi gör här i Sverige. Det kan därför vara bra att välja ut många olika kursalternativ i god tid innan sista ansökningsdag och att kontakta universitetet om hur du ska välja kurser. Det kan även vara bra att bygga en portfolio som du kan visa upp om universitetet vill det.

Hälsoförsäkring
ISEP och Karlstad universitet kräver att du har två hälsoförsäkringar om du ska studera utomlands, en från ISEP och en från Karlstad universitet.  ISEP-försäkringen betalar du för själv och försäkringen vid Karlstad universitet sköter universitet.


 
OM DU SKA STUDERA I USA:

Sevis-number

När hälsoförsäkringen vid ISEP är betald får du ett dokument med ett såkallat SEVIS-number. Det här numret behöver du för att ansöka om Visum.

Visum
Visumansökan består av tre delar:
- Fylla i formulär på Amerikanska ambassadens hemsida
- Betala Visumavgiften(betalas på din bank) och betala SEVIS-avgiften(betalas online)
- Boka tid för Visumintervju på Amerikanska ambassaden i Stockholm

Efter att du har fyllt i alla dina uppgifter och svarat på alla frågor i formulären på Amerikanska ambassadens hemsida så kan du boka tid för din Visumintervju på ambassaden.

Innan du besöker den Amerikanska ambassaden så måste både Visumavgiften och SEVIS-avgiften betalas. Visumavgiften måste du betala vid ditt bankkontor, då kvittot på betalningen måste stämplas av din bank för att vara giltigt. Kvittot ska sen tas med till Amerikanska ambassaden.

Exempel på övriga dokument som måste med till ambassaden är utdrag ur ditt brottsregister(om du har något) och ett personbevis från Skatteverket. För mer information om vad som krävs för att ansöka om J1 Visum(student VISA), besök Amerikanska ambassadens hemsida.

OBS! Det är ofta ganska lång väntetid på att få en intervjutid på Amerikanska ambassaden. Därför är det viktigt att du börjar fylla i formulären på hemsidan och bokar en tid så fort som möjligt efter att du har fått ditt SEVIS-number.


Amerikanska ambassaden
Här kan jag börja med at säga att besöka Amerikanska ambassaden TAR TID. Se till att vara vid ambassaden SENAST en timme innan din “intervjutid”. Din intervjutid är egentligen mer en förhållningstid till när du bör vara på ambassaden och inte när du har din intervju.

Väl där så får du köa bara för att få komma in i själva ambassaden 1 timme(om inte mer). Längst fram i kön får du gå igenom en säkerhetskontroll. Inga mobiltelefoner eller annan elektronik får tas med in I ambassaden. När du har kommit in i ambassaden kommer du att få lämna in alla dina visumdokument, sen är det bara att sitta och vänta. Efter ett tag så blir du uppropad så att de kan ta dina fingeravtryck, sen efter att du har fått vänta på att bli uppropad för att bli intervjuad.

Intervjun är på engelska och tar ca.1-2 min. Under intervjun så kommer intervjuaren ställa några snabba frågor ang. varför du ansöker om visum. Några av frågorna som kan dyka upp är:

- Vad är din sysselsättning just nu?
- Varför ska du åka till USA?
- Vad ska du göra i USA?
- Vart ska du bo/studera?
- Hur ska du ha råd att studera?
- Vad ska du göra när du kommer hem från USA?

Efter det är intervjun klar och du kan lämna ambassaden. Blir du tilldelad visum så syns detta i ditt pass som ambassaden skickar tillbaka till dig ca. 1 vecka efter ditt besök på ambassaden.

Ett tips: När jag var vid ambassaden så tog mitt besök från det att jag stalled mig I kö utanför tills det att jag kom ut igen ca 3,5 timme. Räkna med att det tar lång tid och se till att ha med alla papper som behövs.  Glöm inte att ta med något att äta, en bok eller tidning, vad som helst egentligen för att fördriva tiden medan du väntar...

Flygbiljetter
ISEP rekommenderar att du bokar dina flygbiljetter EFTER du har fått ditt Visum, men jag valde att chansa lite och boka mina biljetter tidigare, helt enkelt för att det var mycket billigare. Jag använde mig utav flygresor.se

Frågor
Har ni några frågor så får ni jättegärna kommentera eller maila mig på min bloggmail [email protected] så ska jag försöka att svara på era frågor så gott jag kan!

/Emma


Taggar: ISEP, Utlandsstudier;

Kommentera inlägget här :